Reklama
 
Blog | Petr Chalupa

Sprejeři ….

O sprejerech bylo popsáno snad tolik papíru, že by se jeho plocha dala spolehlivě srovnat s plochou jimi poničených omítek domů a zdí. Někde jsem dokonce četl, že je to jakési vyjádření jejich uměleckého pnutí, originality či nekomerčního vyjádření se. Možná také, že tímto způsobem protestují, protože mládí, vždycky protestuje. Alespoň po tu dobu, než se „zařadí", či je pohltí starosti všedních dnů. Tohle si netroufám hodnotit.

S6000427.JPG Osobně si ovšem dovolím vyjádřit názor, že jde pouze o pubertální nebo postpubertální zhovadilost, blbství a radost z ničení. Omlouvám se za výrazy, ale jak jinak výstižně nazvat jejich beztrestné ničení cizího majetku odpornými čmáranicemi. Také náš věžák se „pyšnil“ několika načmáranými přiblblostmi a marné jsou snahy o jejich občasné přetření původní barvou omítky. Dnes se nám dokonce mazanice objevily ve stříbrné barvě a nesou opravdu pro svět důležité informace tohoto znění …TEMPERAMENT CREW SHELBY & STREET…. No řekněte sami, lze bez takového sdělení vůbec žít ? Slovo temperament znamená povahu, náturu, anglický výraz crew podle slovníku znamená posádku, mužstvo, partu, pracovní četu nebo dokonce sebranku. Já bych se přiklonil k těm posledním dvou významům, ale sebranka se mi líbí nejvíc. Slovo Shelby je asi nějaké jméno či jiné označení, ve slovníku prostě není. No a street, to také každý ví, že jde o ulici. Několik pejsků z ulice, ale i přímo z našeho domu (abych byl spravedlivý) nám pravidelně očůrává zárubně vchodových dveří. Pejsci za to nemohou, přidávají jen své značení k již někým označenému. Je to závada páníčka či paničky. Přiznám se, že mne pronásleduje utkvělá představa, že k takovým majitelům pejska přijdu na návštěvu a vykonám svojí malou potřebu uprostřed jejich obývacího pokoje.

S6000426.JPG

Reklama

Podobnou představu nosím v hlavě i ve spojitosti se vzpomínanými pubertálními sprejery, co ničí na co přijdou. Nelitoval bych peněz a zakoupil bych alespoň tři různé barvy ve spreji, navštívil domácnost rodičů takového sprejera a zvolna, ale až do vyprázdnění všech tří barev, jim ozdobil zdi jejich bytu. Určitě by se jim to líbilo ….. Jó, nedávno jsem četl v regionálním tisku, že si policie v Sokolově na sprejery posvítí. Tak to by mne opravdu zajímalo, jak to udělají….nebo, že by soudruzi z NDR udělali někde chybu ?